YOGA YAPAN KADINLAR TAMAM DA, YOGADA KADINLAR NEREDE?

Yakın yoga tarihine bakarsanız çoğunlukla eril figürler görürsünüz.
Şimdi yapılan haliyle yoganın öncüleri olarak karşınıza Krişnamaçarya, Pattahbi Jois, Iyengar, Desikaçar gibi erkekler çıkar. Daha öncesine giderseniz yoganın kadınlara yasak olduğu bilgisine bile ulaşabilirsiniz.

Peki bu doğru mu ve hep böyle miydi?

“Kadın zamanın başlangıcından beri guru, şifacı, yogini ve Tanrıça olmuştur.”
Tantra bilgini Ramesh Bjonnes (https://www.elephantjournal.com/…/…/dispelling-one-big-myth-about-women-and-yoga-ramesh-bjonnes/)

Tantrik yoginiler ziyafetler düzenler, müzik yapar ve dans edermiş – onların ibadeti buymuş.

Yer, içer, öğrenir, öğretir, esinlenir ve birlikte büyürlermiş. Kadınların desteğiyle bütün topluluktaki enerji beslenir, özgürce akarmış.

Kadınlar kanamanın, doğumun, şifanın ve ölümün doğal güçlerini transla ve dansla kutladıklarında hastalıkların kovulduğuna, insanların, hayvanların ve bitkilerin bereketinin arttığına inanılırmış.

Hindistan’da kadınların yoga yapmasına izin olmayan bir zamanda, INDRA DEVİ modern yoganın babası olarak anılan Krişnamaçarya’yı onun öğrencisi olmaya ikna etti. Indra Devi’nin beraber çalıştığı öğrenciler arasında B.K.S. Iyengar ve Pattabhi Jois de vardı.

Indra Devi son derece eril bir disiplin olan yogayı, kozmopolit, spiritüel ama dindar olmayan kadınlar için bir ritüele dönüştürdü. Yoko Ono, John Lennon gibi ünlülere, dünya liderlerine, müzisyenlere yoga öğretti – ve yogayı herkesin erişebileceği hale getirdi.

“Çağdaş kadın Tibet Budizmi ya da Hindu Yoga uygulamaları yaptığında, yoginilerin, dakinilerin ve tüm eski Yoga ve meditasyon uygulayıcılarının kullandığı gücü davet eder. (…) Şarkı söylediğimde, sabahları yoga mudra yaptığımda ve on beş dakikalığına derin bir meditasyona girdiğimde, kadim anaların öğretilerini benimle paylaştıkları bir yere gidiyorum” Vicki Noble

KaydetKaydet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir